Antwerpen

Igår var jag och Toby i Antwerpen. Även denna lördag hade jag tur med vädret, så det blev en riktigt härlig dag! Antwerpen var en betydligt större stad än Gent, men också väldigt fin. Här kommer bilder från dagen:
 
Onze Lieve Vrouwe Kathedraal (som betyder Katedralen Vår kära fru). Belgiens största gotiska katedral som tar upp ett stort område av Antwerpens centrum. Byggnationen tog två århundraden, med start 1352. Den är känd för sin eleganta trappstegsformade tornspira som är 123m hög.
 
Grote Markt. Antwerpens centrala torg med fina gilleshus, vart och ett dekorerat med förgyllda figurer.
 
Grote Markt. Stadhuis. Antwerpens stadshus med Brabantfontänen framför, vilket är ett av Antwerpens välkända landmärken. Om ni tittar noga på statyn, så ser ni att den kastar en hand. Namnet Antwerpen kommer tydligen från det nederländska ordet handwerpen som betyder att kasta en hand. Detta säger Wikipedia om saken:
 
Enligt folklig tradition, och vad som även har firats vid statyn framför stadshuset, har staden fått sitt namn från en legend som rör en mytisk jätte vid namn Antigoon som bodde nära floden Schelde. Han krävde tull av dem som skulle över floden. De som vägrade högg han av handen på, och slängde den i Schelde. Till slut dödade en ung hjälte som hette Brabo jätten. Brabo högg av jättens egen hand och kastade den i floden. Därav kom namnet Antwerpen, från nederländska hand werpen (att kasta en hand).
 
Antwerpen med katedralen i bakgrunden.
 
Promenad längs floden Schelde. Slottet på bilden är Antwerpens sjöfartsmuseum (Nationaal Scheepvaartmuseum).
 
Toby hade hade lånat en jättebra guidebok av Tomasso som tipsade oss om att gå i en gångtunnel till andra sidan av floden, där man fick denna fina utsikt över Antwerpen. Ser ni vilket väder vi har - fantastiskt!
 
Där borta skymtar man Antwerpens hamn, Europas näst största hamn.
 
Toby med fin utsikt över staden.
 
Det var faktiskt ganska festligt att ta sig till andra sidan genom gångtunneln. Man tog sig tex ner i tunneln via dessa gamla rulltrappor i trä.
 
Vleeshuis. Köttmarknaden som användes av slaktarskrået under 300 år, från 1504. Den är byggd av omväxlande sten och tegelsten vilket passande nog ger den ett baconlikt utseende. Idag är det ett museum för medeltida träsniderier och gamla musikinstrument.
 
Fritidsbåtshamnen i Antwerpen.
 
Där fanns en hel del fina yachter. Som några av er vet skrev jag mitt exjobb för Volvo Penta om yachter mellan 60-100 fot. Så det var kul att gå på kajen och spana in de olika modellerna som jag och två klasskompisar skrev om under våren :)
 
Sint Pauluskerk. Är känd för sin kombination av drag från både gotik och barockstil.
 
Sint Pauluskerk.
 
Sint Pauluskerk. Interiören är känd för sina korstolar med snirklande träsniderier samt...
 
...en enastående samling av målningar, där en av tavlorna är målad av Rubens. Målningar av van Dyck och Jordaens fanns också.
 
Den stora shoppinggatan i Antwerpen. Ska tydligen vara Europas näst längsta shoppinggata. Gissa vilken som är längst?.....Ströget!
 
Rubenshuis. Huset där Antwerpens kända konstnär Peter Paul Rubens levde under sina 30 sista år (1610-1640). Huset är uppdelat i två sektioner, en del där Rubens bodde och en del där han hade sin stora ateljé (i italiensk stil). Den italienska delen var tyvärr stängd för restaurering, men resten av huset kunde vi se.
 
I de olika rummen fick vi se mycket konst av Rubens, men även av andra kända konstnärer. Detta rum tyckte jag var lite kul eftersom sängen är så otroligt kort. Visserligen var man kortare då, men man satt tydligen även upp och sov på den tiden eftersom man trodde att detta var bra för blodcirkulationen och hälsan.
 
Vi vandrade givetvis även igenom diamantdistriktet, vilket Antwerpen nog är mest känd för. Sedan var det dags att ta tåget tillbaka till Bryssel. Bilden visar Antwerpens centralstation. Riktigt pampig och fin byggnad!
 
Antwerpens centralstation.
 
Antwerpens centralstation.
 
Antwerpens centralstation.
 
 
Väl tillbaka i Bryssel var vi bjudna på födelsedagsfirande för en kompis till mina kollegor. Blev en jättetrevlig kväll!
Birgitta
2015-02-03 @ 10:16:52

Antwerpen verkar vara en stad med mycket historia. Sjöfartsmuseet var imponerande. Häftigt!
Kul med båtarna. ⚓️




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0